Як програма EU4Business посприяла укладенню першого експортного контракту «ГЕОТЕРМ.ПРО»

4.08.2023

На замовлення програми EU4Business за фінансування ЄС та уряду Німеччини експерти консалтингової компанії PMCG – Policy and Management Consulting Group допомогли українському підприємству ГЕОТЕРМ.ПРО вийти на експорт.

ГЕОТЕРМ.ПРО – команда професіоналів

ТОВ «ГЕОТЕРМ.ПРО», засноване у 2019 році, спеціалізується на продажі енергоефективних теплових насосів і виготовленні аксесуарів до геотермальних теплових насосів. Процес розроблення техніки консультують фахівці з встановлення та експлуатації такого обладнання, що мають багаторічний досвід, самі є споживачами геотермальної продукції та добре розуміються на перевагах і недоліках товару. І це вирізняє компанію серед конкурентів, у кого розробку виконують виключно технологи, а не споживачі продукції.

Наявність сучасного енергоефективного та екологічного обладнання разом із кваліфікованим персоналом (технологами, конструкторами, операторами верстатів з ЧПК, налагоджувачами обладнання) – все це дозволяє компанії створювати складні інженерні вироби високої якості.

Необхідність виходу на закордонні ринки стала очевидною

Після початку війни керівництво «ГЕОТЕРМ.ПРО» зрозуміло, що необхідно розширювати споживчий ринок. Адже платоспроможність внутрішнього попиту зменшилася. А в розвинених країнах, наприклад, у державах Європейського Союзу, використання енергоефективних технологій, зокрема теплових насосів, щорічно зростає.

«Тому необхідність виходу на закордонні ринки стала очевидною, – ділиться директор підприємства Остап Кучерук, – але компанія не мала достатніх знань, інформації та впевненості для цього. В нас було багато питань, невміння їх розв’язати, незрозумілі пріоритети, ми не мали плану дій. Тож коли дізналися про програму EU4Business, яка підтримує українські МСП, подали заявку з метою отримати допомогу у вирішенні наших питань».

Проєктна підтримка EU4Business дала моральний поштовх і певні зобов’язання для активного руху на експорт

Компанія успішно пройшла конкурсний відбір та подальші три етапи співпраці.

На першому етапі експерти PMCG провели аудит роботи підприємства, під час якого дослідили маркетингову складову та готовність «ГЕОТЕРМ.ПРО» до експорту. Проведений SWOT-аналіз показав переваги та недоліки в конкуренції, а результати дослідження щодо готовності до експорту становили 70%. Найменш готовою до експорту сферою виявилися внутрішні процеси. Також з’ясувалось, що в компанії відсутні обов’язкової сертифікації в ЄС за кодами УКТЗЕД (товарна номенклатура зовнішньо-економічної діяльності) основного товару. Компанія отримала й пропрацювала настанови з вдосконалення.

На другому етапі консультанти проаналізували потенційні експортні ринки й надали рекомендації щодо трьох найбільш оптимальних варіантів. Таким чином, підприємство дослідило, як залучати нову аудиторію та відкрити більше можливостей для бізнесу.

«Геотремальна продукція є специфічною, – пояснює Остап Кучерук, – вона не продається у магазинах та потрібна вузькому колу споживачів. Код товару «інше…інше» ускладнював визначення ринків. Але експерти надали нам багато світової статистики, а також рекомендації щодо загальних напрямів руху, оптимальних ринків для експорту продукції і правил бізнес-етикету на них, лайфхаки щодо пошуку клієнтів. Крім інформаційної складової, проєктна підтримка EU4Business дала нашому підприємству моральний поштовх і певні зобов’язання для активного руху на експорт».

На третьому етапі відбувся найвагоміший крок: консультанти допомогли «ГЕОТЕРМ.ПРО» розробити експортну стратегію для виходу на ринок, обраний із запропонованого переліку, з урахуванням наявного бюджету підприємства. Це потребувало глибоких досліджень і кропіткої співпраці.

«Допомога від EU4Business перевищила наші очікування – перший експортний контракт вже укладено! Хочу порекомендувати й іншим МСП звертатися з проблемними питаннями до програм міжнародної співпраці та консалтингових компаній. Якщо ви справді зацікавлені в результаті та зі свого боку чітко окреслите особливості власної діяльності – отримаєте багато об’єктивної та корисної інформації й заощадите час, ресурси і фінанси для досягнення цілей», – коментує директор «ГЕОТЕРМ.ПРО» Остап Кучерук.

Консультації закрили багато питань і потреб компанії, починаючи з усвідомлення внутрішніх проблем і до необхідності глобальних змін для шляхів виходу на експорт. Сьогодні «ГЕОТЕРМ.ПРО» продовжує співпрацю з експертами проєкту, отримуючи поради за нагальними питаннями.

Довідкова інформація:
50 українських малих і середніх компаній пройшли відбір та отримали консультації щодо виходу або активації експорту. Консультації навали 36 українських фахівців з експорту (контакти), які завдяки проєкту змогли отримати додатковий досвід і ще більше підвищити рівень експертності. Методологію консультування розробили міжнародні фахівці, вона охопила три етапи: оцінку готовності підприємства до експорту, дослідження ринків збуту, розробку експортної стратегії.  

Проєкт з підтримки експорту з України реалізовувався в межах програми міжнародної співпраці EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП за співфінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.    
Детальніше: www.eu4business.org.ua

Стратегічний виконавець програми – німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Партнер з виконання – компанія PMCG Policy and Management Consulting Group.

Інформаційними партнерами проєкту виступили Офіс з розвитку підприємництва та експорту та національний проєкт Дія.Бізнес.

Зміст публікації та консультацій є виключною відповідальністю PMCG – Policy and Management Consulting Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

Рекомендуємо до прочитання:

Як EU4Business реалізував у 2023 році проєкт з підтримки експорту з України – https://bit.ly/3QyIAeW

Що включала методологія експортного консультування в межах EU4Business – https://bit.ly/3YraEm8

EU4Business посприяв укладенню першого експортного контракту інженерної компанії ГЕОТЕРМ.ПРО – https://bit.ly/3Ou53ad

EU4Business допоміг українській компанії з пошиття одягу 450.in.ua визначити майбутнє – https://bit.ly/442C7vP

EU4Business дав бренду сонцезахисного одягу Pitaya старт на міжнародному ринку – https://bit.ly/3DV1Ds1

#eu4business, #MovingForwardTogether, #gizSME

Subscribe to Newsletter

Sign up for the news, job announcements, and events.

Subscribe Newsletter block

Consent(Required)

Sector

Select All
Sector

Periodic Issues

Select All
Periodic Issues
This field is for validation purposes and should be left unchanged.